A Natúr-Életmód Tanya a baranyai dombság szívében, az ország egyik legnagyobb egybefüggő vörös-tölgyes erdejének változatos növény- és állatvilágának szomszédságában, egy kis romantikus völgy ölelésében található.

Az erdő mellett felépült gazdasági udvar, lakóépület és a pajta-múzeum elmúlt korok népi iparos munkáinak eszközeit és berendezéseit szemlélteti. A tanyához kapcsolódó domboldalban fekvő őslegelő, terített asztal a gazdaság állatainak. Nálunk jól megférnek egymás mellett a mangalica malacok, cigája és cikta juhok, magyar parlagi kecskék, parlagi szamarak, mudi hajtókutyák, magyar óriásnyulak… és a számtalan hazai baromfi faj népes serege.

A hozzánk látogatók bepillanthatnak ebbe a különleges életközösségbe.

Mi, a tanya lakói a természet közeli életmód, a biotermesztéssel előállított zöldség és gyümölcs fogyasztásának elkötelezett követői vagyunk.

Szoros együttműködésben és kölcsönös tiszteletben élünk a minket körülvevő növény- és állatvilággal, eközben kiemelt fontosságot tulajdonítunk a környezettudatos, hosszú távú megoldásoknak. Vissza a természethez! Mi ebben hiszünk és erre bíztatjuk a hozzánk látogató vendégeinket is.

A vendéglátás mellett őshonos állatok fajta fenntartásával és bemutatásával is foglalkozunk. Tenyészeteinkben nagy odaadással szorgalmazzuk a Kárpát-medencében fellelhető ritka és veszélyeztetett őshonos állatfajok “természetes környezetükben” való fennmaradását és bemutatását.

A Natúr-Életmód Tanyát mi egy olyan helynek képzeltük el, ahol a fiatal generáció megismerheti és megtapasztalhatja azt, hogy milyen volt az élet korábban, őseink idején, amikor még lassabban zajlottak a mindennapok, amikor még szorosabb kölcsönhatásban élt együtt az ember az őt körülvevő természetes környezetével. Úgy gondoljuk, hogy a mai modern, felgyorsult világban erre egyre nagyobb figyelmet kellene szentelnünk.

Szükség van olyan színterekre-létesítményekre, ahol ez a „natúr-életmód” eszme kiteljesülhet!

Ennek érdekében a hozzánk látogató óvodás és iskolás csoportoknak ismeretterjesztő és gyakorlatias hagyományőrző programokat kínálunk. Egy ilyen látogatás alkalmával megismerkedhetnek hazai őshonos állatokkal, bemutatjuk nekik a természethez közeli tanyasi életformát és interaktívan részt vehetnek kézműves termékek előállításában, amit helyben kipróbálhatnak, megkóstolhatnak.

Csoportos programjaink:

  • magvas rozskenyérsütés búbos kemencében,
  • vajkészítés-köpülés,
  • kecskefejés-tejkóstoló,
  • tojáskeresés-tojásgyűjtés,
  • őshonos állatok gondozása-etetése,
  • íjászat,
  • lovas sétakocsizás,
  • szamaragolás-szamártrekking

Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az idősebb korosztály esetében is, akik egy-egy nálunk eltöltött nap alkalmával, különleges szabadidőtöltésnek és rekreálódásnak lehetnek részesei. A hétköznapokban megfáradt, kikapcsolódás és természet iránt vágyókat is szeretettel várjuk egyéni látogatás céljából.

A helyben készült és felkínált termékek elkészítésénél a hagyományos magyar és a sváb gasztronómiából merítünk, kimondottan hagyományos receptek és természetes módon előállított hozzávalók felhasználása segítségével.

Munkánk elismeréséül 2018-ban nagy megtiszteltetés ért minket, az Agrárminisztérium “Év Hagyományőrző Tanyája” díjában részesültünk. A díjat a magyar tanya értékeinek, élő hagyományainak bemutatásáért, az épületek hagyományos anyagokon alapúló építészeti megoldások alkalmazásáért, az őshonos magyar fajták fenntartásáért és a tanyán alkalmazott hagyományos, körforgásos, környezetkímélő ökológiai gazdálkodásért kaptuk.

Ha Ön is kedvet kapott, családjával együtt szeretettel várjuk a Natúr-Életmód Tanyára!